Blog

Alles wat u moet weten over Snus!

Snus is rookloze tabak in poedervorm die verkrijgbaar is in kleine sachets zoals theezakjes. Het bevat rookaroma-aroma’s zoals bergamot: bloemige smaken, jeneverbes en gemalen tabak. De tabakssnus wordt in Zweden geproduceerd en gereguleerd als levensmiddel. Er zijn verschillende merken die snus produceren, maar er zit een ander nicotinegehalte in. De voorstanders van snus beweren dat het voldoet aan het criterium van producten ter beperking van de tabaksschade.

Snus is een nicotineproduct met een klein risico en biedt alleen aanvaardbare doses aan dagelijkse gebruikers. In sommige landen is snus behoorlijk populair en heeft het gedoneerd aan aan roken gerelateerde ziekten. Het wordt tussen het tandvlees en de bovenlip geplaatst. De nicotine wordt in het speeksel gemengd en de nieuwe gebruikers zijn aan het experimenteren om de ideale snelheid van nicotine-afgifte te vinden.

Ken de statistieken over het gebruik van rookloze tabak

  • Een ruwe schatting laat zien dat bijna 4,8% van de middelbare scholieren en 1,8% middelbare scholieren in het hele land vanaf 2019 rookloze tabak gebruiken.
  • Dagelijks gebruiken ongeveer 840 jongeren onder de 18 rookloze tabak.

FDA-verordening over rookloze tabaksproducten

Food and Drug Administrator regelt de import, etikettering, fabricage, reclame, verpakking, verkoop, promotie, inclusief producten voor gebruik in de neus- en mondholte. De federale wetgeving vereist specifieke waarschuwingsetiketten op producten van rookloze tabak. In 2019 keurde de FDA op 22 oktober de eerste gewijzigde risicoorders goed voor bijna acht snusproducten van rookloze tabak.

Die acht producten maken reclame over de rookloze tabaksproducten met specifieke informatie over de gezondheidseffecten en lagere risico’s in vergelijking met sigaretten. Het is belangrijk om te weten wat de federale vereisten zijn voor de distributie, het beperken van de verkoop en marketing van rookloze tabak.

Is Snus veilig en wat zijn de gezondheidseffecten op de lange termijn van Snus?

Volgens wetenschappers en voorstanders is snus 95% minder riskant dan het roken van tabak. Er zijn geen ademhalingsrisico’s. Overwegend longkanker, aandoeningen van de luchtwegen en chronische obstructieve longziekte (COPD) zijn verantwoordelijk voor bijna 45% van de sterfgevallen als gevolg van roken. Deze verklaring is sinds 2008 opgesteld door het Wetenschappelijk Comité voor nieuwe en nieuw geïdentificeerde gezondheidsrisico’s.

De onderzoeken laten tegenstrijdige bevindingen zien, dus er zijn flarden bewijs dat is gevonden uit de belangrijkste onderzoeken. Een recente studie toont aan dat snus geen verband houdt met het grote risico op alvleesklierkanker. Snus wordt in Zweden al geruime tijd veel gebruikt; het is gemakkelijker om de steekproeven van de populatie te bestuderen, ook wel cohortonderzoeken genoemd

Gezondheidseffecten van het overschakelen op snus

Studies hebben aangetoond dat de levensverwachting van rokers die na roken op snus overschakelen een beetje anders is dan de levensverwachting van mensen die in het algemeen stoppen met roken. Ook concluderen de onderzoeken dat de nieuwe tabaksgebruikers die de neiging hebben om snus te gebruiken, grote gezondheidsvoordelen behalen in vergelijking met rokers. Er is een afname van de morbiditeit bij mensen die van roken op snus overschakelen. Snus is een geweldig alternatief voor roken en helpt mensen het roken te verminderen. De meeste jongeren zijn verslaafd aan snus.